Goed nieuws! De hypotheekrente is gedaald

16 januari '24

De hypotheekrente is de afgelopen periode gedaald. De rente is op dit moment gelijk aan de stand van het begin van 2023. Dat betekent dat je weer meer kunt lenen voor je (nieuwbouw)woning.

De hypotheekrente van een rentevaste hypotheeklening van 10 jaar met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat nu op circa 4,26%. De rente van een tienjaarcontract is sinds begin november gedaald met 0,3 procent. Huizenkopers kunnen dus met een lagere rente meer lenen. Hoeveel dit precies is, hangt natuurlijk af van je inkomen.

Doe een financiële check
image alt

Looptijden

De hypotheekrentes met looptijden van 10, 20 of 30 jaar verschillen momenteel minimaal:

Looptijd van 30 jaar is 0,1 procent hoger dan 20 jaar.
Looptijd van 20 jaar is 0,3 procent hoger dan 10 jaar.

Heb je interesse in een nieuwbouwproject en ben je benieuwd wat je kan lenen? Het kan nu dus interessant zijn om nu op onderzoek uit te gaan en eventueel voor een langere looptijd te kiezen. Ook als je van plan bent om eerder te verhuizen. Mocht de rente namelijk tegen die tijd zijn gestegen, kun je je hypotheek met lagere rente meenemen naar een volgende woning. Houd er wel rekening mee, dat de rente van een langere looptijd hoger is. Laat je adviseren door een hypotheekadviseur.

image alt

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot in oktober 2023 om de rente, die de banken moeten betalen voor het geld dat ze daar onderbrengen, niet verder te verhogen. Zodoende kon de hypotheekrente recent dalen. De rente is door de ECB meermaals verhoogd om de inflatie te onderdrukken. De inflatie zal naar verwachting gaan dalen.

  Lees meer over financieren
  Bekijk het woningaanbod