Gemiddeld lagere kosten bij nieuwbouw

27 oktober '22

De kranten staan er vol mee: de stijging van de gas- en energieprijzen. Het juiste moment om eens in jouw huidige energierekening te duiken. Weet jij wat je gemiddeld uitgeeft aan kosten voor het verwarmen van je woning? En wist je dat een nieuwbouwwoning met energielabel A+++ tot wel 59 procent kan besparen op jouw verwarmingskosten? Met een energieneutrale woning (energielabel A++++) is dit zelfs 100 procent. Dat maakt de keuze om over te stappen op nieuwbouw nog aantrekkelijker. In onderstaande infographics laten we zien wat dit per woningtype kan betekenen voor jouw portemonnee.

Verwarmingskosten

Het grootste verschil met nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw is dat er bij nieuwbouw geen gas meer wordt aangesloten. Nieuwbouwwoningen worden voorzien van all-electric verwarming bijvoorbeeld een warmtepomp. Hierbij wordt enkel elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van ruimtes en water. Dit wordt op milieuvriendelijke manieren opgewekt zoals zonne-energie, windenergie of warmteterugwinning. Een ander bijkomend voordeel is dat vanwege goede isolatie in het dak, de gevel en vloer de woning minder warmte nodig heeft om op een constante temperatuur te blijven. Dat heeft ook een gunstig effect op de energierekening! 

Financiële voordelen

Het kopen van een nieuwbouwwoning levert niet alleen maandelijks financieel voordeel op, ook bij de aankoop wordt er gekeken naar hoe energiezuinig de woning is. Bij de meeste hypotheekverstrekkers krijg je bij een duurzame nieuwbouwwoning extra leencapaciteit op de hypotheek. Dát is een fijn bijkomend voordeel. In sommige gevallen kan dat oplopen tot wel €25.000 extra leenruimte, ongeacht je inkomen. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Daarbij kom je met een energiezuinige woning vaak in aanmerking voor een groenverklaring en krijg je duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Tussenwoning

Wanneer een bestaande tussenwoning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 56 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw. Bij een energieneutrale woning zijn de kosten 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning, wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

Hoekwoning

Wanneer een bestaande hoekwoning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 56 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw. Bij een energieneutrale woning zijn de kosten 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning, wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

2 onder 1 kapwoning

Wanneer een bestaande 2 onder 1 kapwoning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 59 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw. Bij een energieneutrale woning zijn de kosten 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning, wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

Vrijstaande woning

Wanneer een bestaande vrijstaande woning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 59 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw. Bij een energieneutrale woning zijn de kosten 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning, wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

In bovenstaande infographics wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruik per woning. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Voor bestaande bouw geldt een gemiddeld gastarief (tarief juli 2022) van €2,08 per m3 en gemiddeld vastrecht van €19,82 per maand (inclusief 9 procent btw.). Bron: Milieu Centraal & CBS (berekening Nibud, 2022). Voor nieuwbouw geldt all-electric verwarming, zonder aardgas, met een eigen individuele warmte (en koude) voorziening, kWh/jr incl eventuele compenserende opwekking van zonnepanelen per jaar. Bron: NTA 8800.

  Naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk woningen